Jednodniowa dieta owsiana, czyli przyjemne z pożytecznym

Jednodniowa dieta owsiana, czyli przyjemne z pożytecznym

Kategorie
Jednodniowa dieta owsiana, czyli przyjemne z pożytecznym

Twoje ubrania stały się jakby trochę zbyt opięte? A na wadze 2-3 kilogramy więcej? No cóż trzeba sobie jakoś z tym poradzić. Doskonałą receptą może okazać się  jednodniowa dieta owsiana. Tylko jeden dzień a tyle dobroczynnych skutków, bo to nie tylko kilka kilo mniej, ale również obniżenie cholesterolu czy dostarczenie hormonów ważnych dla zachowania urody.

Taką jednodniową (acz nie jednorazową) dietę warto stosować  raz w tygodniu. Pozwoli ona nie tylko schudnąć, ale również zachować perfekcyjną sylwetkę, bez tak trudnego odmawiania sobie smacznego jedzenia.

Zasady diety

Dieta ta polega na jedzeniu przez jeden dzień jedynie przygotowanej wcześniej owsianki z dodatkiem otrębów owsianych. Zalecane jest picie dużej ilości wody niegazowanej lub herbatek ziołowych. Osoby, które mają problemy z gwałtownymi spadkami cukru we krwi mogą wzbogacić dietę o jabłko, gruszkę lub inny owoc (owoce zawierają duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów). Innym sposobem może być również wypicie połowy szklanki wody z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z połówki cytryny.

Zalety  diety

Dla wielu z nas zapewne główną zaletą tej diety jest jej krótkotrwałość. Co by nie mówić dieta jednodniowa jest znacznie łatwiejsza do wytrzymania niż kilku czy kilkunasto tygodniowa. Do tego szybko widać efekty, co również jest jej atutem. Poza tym owsianka jest bardzo sycąca dzięki czemu nie odczuwa się głodu. Owies dostarcza również fitoestrogenów, które pomagają w utrzymaniu atrakcyjnego wyglądu. Składniki zawarte w otrębach owsianych pomagają w oczyszczeniu naczyń krwionośnych z występujących tam złogów tłuszczowych. Jeśli kuracja prowadzona jest przez dłuższy czas zauważa się wyraźny spadek poziomu cholesterolu. Otręby poza naczyniami krwionośnymi mają dobry wpływ na  jelita, zwłaszcza jelito grube, gdzie działając jak swoista szczotka ułatwiają wypróżnienie.

Przygotowanie owsianki

Ugotuj owsiankę z 6 -7 łyżek płatków owsianych i 2 litrów mleka. Taka ilość musi wystarczyć na cały dzień toteż najlepiej podziel ją sobie na 5-6 porcji. Pierwszą zjedz około godziny 8 rano, a każdą następne w odstępie 2-3 godzin. Przed zjedzeniem powinnaś podgrzać owsiankę i dodać do niej 2-3 łyżki otrąb owsianych. Po kilku minutach, kiedy otręby zmiękną możesz zabrać się do jedzenia. Jeśli pracujesz to również dieta ta nie powinna sprawiać problemów, gdyż owsiankę możesz zabrać do pracy w termosie lub, jeśli istnieje taka możliwość, podgrzać w mikrofalówce.