Dieta w ciąży – które składniki pokarmowe są najbardziej potrzebne?

Prawidłowo prowadzona dieta w ciąży musi być przede wszystkim dobrze zbilansowana. Prócz odpowiedniej podaży energetycznej, codzienny jadłospis powinien dostarczać organizmowi matki i dziecka szeregu cennych składników odżywczych, na które w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie. Które substancje odgrywają nadrzędną rolę w prawidłowym rozwoju nienarodzonego dziecka?

Wapń

Jeden z podstawowych makroelementów, pełniący nadrzędną rolę w procesach kościotwórczych. Zapotrzebowanie na wapń w czasie ciąży znacznie wzrasta, a wszelkie niedobory tego pierwiastka w diecie powodują, że dziecko pobiera wapń właśnie od matki, powodując tym samym odwapnienie kości w obrębie jej układu szkieletowego. Poza odwapnieniem kośćca, niedobór wapnia jest również przyczyną powstawania próchnicy zębów u dziecka. Wapń, w zdecydowanej większości powinien być dostarczany do organizmu w produktach pochodzenia zwierzęcego – jest on bowiem najlepiej przyswajalny i pełnowartościowy. Bogatym źródłem wapnia jest przede wszystkim chude mięso, ryby oraz niskotłuszczowe produkty mleczne.

Żelazo

Żelazo to kolejny ważny składnik, którego podaż również należy zwiększyć w okresie ciąży. Odgrywa ono nadrzędną rolę w procesach krwiotwórczych, bowiem jest składnikiem hemoglobiny – barwnika wiążącego tlen w czerwonych krwinkach. Niedobór żelaza w diecie może być przyczyną anemii, zarówno u ciężarnej, jak również u dziecka. Podstawowym źródłem tego pierwiastka powinny być produkty mięsne, połączone z warzywami o dużej zawartości witaminy C, ponieważ w jej towarzystwie żelazo wchłania się najlepiej.

Białko

Wzrost zapotrzebowania na białko w okresie ciąży zależy od bardzo wielu zmiennych, jednak źródła łatwo przyswajalnego budulca powinny odgrywać w codziennym jadłospisie nadrzędną rolę. Pełnowartościowe białko znaleźć można przede wszystkim w przetworach mięsnych. Najodpowiedniejsze dla kobiet w ciąży będą: wołowina, cielęcina, mięso drobiowe oraz ryby.

Kwas foliowy

Kwas foliowy, a właściwie foliany, zawarte w produktach roślinnych, odpowiadają za prawidłowy rozwój komórek i zmniejszają ryzyko powstawania wielu wad rozwojowych u płodu. Niedobór folianów w krwi przyszłej mamy może być przyczyną nawracających poronień, stanu przedrzucawkowego, hipotrofii płodu lub przedwczesnego oddzielenia się łożyska. U blisko 50% ciężarnych kobiet, przyswajanie kwasu foliowego z pożywienia staje się niemożliwe, na skutek istnienia trudnego do wykrycia schorzenia. Aby zminimalizować ryzyko powstawania wad rozwojowych u płodu, kobiety w ciąży powinny stosować suplementację preparatem, którego głównym składnikiem jest metafolina – substancja będąca najlepiej przyswajalną formą folianów, dostępna jest w preparacie witaminowym o nazwie Femibion – opracowanego specjalnie dla kobiet w ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *