Dieta wzmacniająca kości

Osteoporoza to choroba układu kostnego człowieka. Najczęściej utożsamiana jest z kobietami w wieku przekwitania, co jednak nie do końca jest prawdą. Rzeczywiście ta grupa jest najbardziej narażona, nie jest jednak jedyną. Na osteoporozę cierpią również mężczyźni a nawet młodzi ludzie.

Kości przez całe życie człowieka ulegają zmianom. U dzieci następuje intensywny wzrost, około 30 roku życia są w szczytowej formie, natomiast wraz z upływem lat zaczynają zmniejszać swoją masę. U kobiet po 45. roku życia utrata masy kostnej wynosi ok. 1%. Jeśli jednak należysz do kobiet narażonych na osteoporozę proces ten może zachodzić znacznie szybciej. Ubytek masy kostnej może wynosić nawet 3-5%. Na szczęście można próbować nie dopuścić osteoporozy do siebie i zadbać o swój układ kostny. Najlepiej zacząć jak najwcześniej. Lekarze zalecają przede wszystkim dietę bogatą w wapń, systematyczną aktywność fizyczną oraz codzienne przebywanie na słońcu, które pozwoli na odpowiednią produkcję witaminy D. Zimą kiedy pogoda nie zawsze sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu można witaminę tę uzupełniać odpowiednimi preparatami.

Do walki z osteoporozą można dodatkowo wykorzystać dobrze zbilansowaną dietę, która wzmocni kości. Zalecana jest ona szczególnie osobom, które należą do grupy ryzyka m.in. kobietom po 45 roku życia, osobom z niska masą kostną, ale również wszystkim, którzy chcą zabezpieczyć się na przyszłość.

Zasady diety

Dzienna dawka wapnia powinna wynosić 1000 mg, jeśli jesteś w grupie ryzyka zachorowań na osteoporozę wynosi ona 1300 mg. Dlatego też najlepiej oprzeć swoją dietę na dużej ilości przetworów mlecznych. Na Twoim talerzu powinny się znaleźć również ryby, które są jednym z najlepszych źródeł witaminy D.

Co służy

Aby zapobiec osteoporozie wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne. Nie kupuj produktów beztłuszczowych, gdyż brak w nich witaminy D, która jest konieczna w procesie przyswajania wapnia. Doskonałym źródłem tego pierwiastka są również mleko kozie i jego przetwory. Także desery mleczne są świetnymi dostawcami wapnia, ale tu trzeba uważać, gdyż zawierają także duże ilości cukru i tłuszczy. W Twojej diecie powinny zagościć także sardynki w oleju oraz warzywa zielone takie jak szpinak czy brokuły oraz strączkowe np. fasola.

Co szkodzi

Zanim coś znajdzie się na Twoim talerzu dokładnie sprawdź, co to jest. Tak jest w przypadku serów topionych. Choć zawierają duże ilości wapnia, mają również sporo tłuszczu. Dlatego nie powinnaś ich jeść zbyt wiele. Unikaj zupek w proszku i napojów typu cola, gdyż zawierają fosforany, które utrudniają przyswajanie witaminy D. Również duże ilości wypijanej kawy i herbaty mogą przyczynić się do wzrostu łamliwości kości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *