Naturalne leki w naszej kuchni, czyli produkty wspierające odporność organizmu

Pozornie są małymi dodatkami do naszej diety, w istocie – bezcennymi sojusznikami dla naszego zdrowia. Dzięki nim odporność organizmu staje się większa, a my rzadziej poddajemy się chorobom. Po jakie produkty warto sięgnąć, by wzmocnić swój organizm? Jest ich wiele, a każdy z nich może stanowić skuteczne wsparcie dla naszego układu immunologicznego.

Jednym z cennych dodatków do diety jest popularna i uniwersalna przyprawa, którą w swej kuchni możemy wykorzystywać na wiele sposobów. To imbir, znany jako środek skutecznie poprawiający trawienie i pomagający przy licznych dolegliwościach żołądkowych. Wiadomo też, że imbir może skutecznie wspierać naszą odporność i cieszyć się nam lepszym samopoczuciem.

Dla odporności organizmu ważnym składnikiem diety jest też czosnek. To wyjątkowy lek, który szybko rozprawia się z bakteriami i chroni nas przed grzybicami. Doskonale radzi sobie też z wirusami, zatem w sezonie grypowym nasza dieta powinna uwzględnić jego obecność.

Naturalną odporność organizmu pozwala też wzmocnić jeżówka, która również doskonale radzi sobie w walce z wirusami.

Winogrona, które działają jak naturalny środek przeczyszczający, również mogą zwiększyć naszą odporność. Dzięki nim można szybciej usunąć z organizmu wiele szkodliwych toksyn, które osłabiają nasz układ odpornościowy i same stają się przyczyną wielu poważnych dolegliwości. Podobnie działają gruszki oraz jabłka, po które warto sięgać możliwie jak najczęściej.

W walce ze stanami zapalnymi doskonale sprawdza się seler. Jest on szczególnie zalecany w przypadku zakażeń układu moczowego, pomaga też osobom cierpiącym z powodu reumatyzmu. Podobnie jak gruszki i jabłka, tak i on pozwala na szybsze usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu, dzięki czemu układ immunologiczny staje się silniejszy i jest w stanie skuteczniej chronić nas przed infekcjami.

Zdrowa dieta powinna też sięgać po kapustę, która zapewnia skuteczną ochronę przed bakteriami. Stosowana zewnętrznie może też pomóc w walce z owrzodzeniami oraz zmianami zapalnymi skóry.

W diecie powinna się pojawić cebula – kolejny naturalny pogromca bakterii, który w sezonie jesienno-zimowym może zapewnić doskonałe wsparcie w walce z przeziębieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *