Pomarańcz i żółć – doskonały przepis na zdrowe oczy i piękną skórę
Warzywa w kolorze pomarańczowym i żółtym to doskonałe źródło karotenoidów. Związki te są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają w oczyszczeniu organizmu ze szkodliwych wolnych rodników, ale to dopiero początek ich cudownych właściwości.
Kolejnym atrybutem warzyw w kolorze pomarańczowym i żółtym jest duża dawka witaminy A, która się w nich znajduje. Często zapominamy o tej witaminie, a to przecież dzięki niej skóra długo zachowuje młodość i piękny wygląd. Warto również wspomnieć o luteinie, którą można spotkać w warzywach w tak cudownych, słonecznych kolorach. Jest to substancja, która naturalnie chroni oczy działając jak naturalny filtr UVA i UVB.
Jeśli masz ochotę w smaczny sposób wzmocnić swoje oczy, a przy okazji odmłodzić skórę, postaraj się, aby na Twoim talerzu jak najczęściej gościły:
- Marchewka – jest bogatym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w prowitaminę A. Prowitamina ta ma zbawienny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie oczu. Warto także przypomnieć, że kuracja z soku marchewkowego poprawia stan skóry oraz nadaje jej piękny, złoty kolor.
- Dynia – składniki znajdujące się w miąższu tego wspaniałego warzywa, wpływają na elastyczność skóry. Jedząc potrawy z dyni będziesz mogła cieszyć się nie tylko ich wspaniałym smakiem, ale również piękną i zdrową skórą.
- Fasolka – to warzywo niezwykle bogate w białko roślinne. Jednak warto ją jeść nie tylko ze względu na białko, ale również dlatego, że jest bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz C i K. Poza miksem witamin fasolka jest również bogata w magnez, potas i żelazo.
- Kukurydza – to prawdziwy balsam dla oczu. Nie tylko zawiera luteinę, ale również zeaksantynę, która hamuje rozwój chorób oczu.