Pomarańcz i żółć – doskonały przepis na zdrowe oczy i piękną skórę

Warzywa w kolorze pomarańczowym i żółtym to doskonałe źródło karotenoidów. Związki te są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają w oczyszczeniu organizmu ze szkodliwych wolnych rodników, ale to dopiero początek ich cudownych właściwości.

Kolejnym atrybutem warzyw w kolorze pomarańczowym i żółtym jest duża dawka witaminy A, która się w nich znajduje. Często zapominamy o tej witaminie, a to przecież dzięki niej skóra długo zachowuje młodość i piękny wygląd. Warto również wspomnieć o luteinie, którą można spotkać w warzywach w tak cudownych, słonecznych kolorach. Jest to substancja, która naturalnie chroni oczy działając jak naturalny filtr UVA i UVB.

Jeśli masz ochotę w smaczny sposób wzmocnić swoje oczy, a przy okazji odmłodzić skórę, postaraj się, aby na Twoim talerzu jak najczęściej gościły:

  • Marchewka – jest bogatym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w prowitaminę A. Prowitamina ta ma zbawienny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie oczu. Warto także przypomnieć, że kuracja z soku marchewkowego poprawia stan skóry oraz nadaje jej piękny, złoty kolor.
  • Dynia – składniki znajdujące się w miąższu tego wspaniałego warzywa, wpływają na elastyczność skóry. Jedząc potrawy z dyni będziesz mogła cieszyć się nie tylko ich wspaniałym smakiem, ale również piękną i zdrową skórą.
  • Fasolka – to warzywo niezwykle bogate w białko roślinne. Jednak warto ją jeść nie tylko ze względu na białko, ale również dlatego, że jest bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz C i K. Poza miksem witamin fasolka jest również bogata w magnez, potas i żelazo.
  • Kukurydza – to prawdziwy balsam dla oczu. Nie tylko zawiera luteinę, ale również zeaksantynę, która hamuje rozwój chorób oczu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *