Pomidorowa na wiele sposobów

Dla większości z nas zupa pomidorowa kojarzy się wyłącznie z tą tradycyjną, z makaronem lub ryżem. Jednak ta popularna „pomidorówka” doczekała się wielu swoich wariacji, dzięki którym za każdym razem może zaskakiwać nowym smakiem. Sprawdźmy, jak przyrządzić zupę pomidorową na wiele sposobów.

Pomidorowa w wersji lekkiej

Zupa pomidorowa w lżejszej wersji doskonale sprawdzi się jako lekka przekąska w ciągu dnia. Do jej przyrządzenia potrzebujemy 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego, pół szklanki soku jabłkowego, puszkę pomidorów, łodygę selera naciowego oraz przyprawy. Na oliwie podsmażamy pokrojone w kosteczkę warzywa, przyprawiamy pieprzem, solą, a następnie wlewamy stopniowo bulion oraz sok jabłkowy i gotujemy kilkanaście minut. Tak przyrządzoną zupę można podawać samodzielnie lub z dodatkami w postaci grzanek lub groszku ptysiowego. Zupa jest lekkostrawna, a zarazem dostarcza mnóstwa witamin.

Zupa pomidorowa na ostro

Tego typu zupa doskonale sprawdzi się w mroźne dni. Jest nie tylko pożywna, ale również świetnie rozgrzewa. Potrzebne do jej przygotowania składniki to: 0,5 l. bulionu drobiowego, puszka pomidorów, 3 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki płatków chili, bazylia, kawałek świeżego imbiru, przyprawy, ewentualnie śmietana jako zagęstnik. Pomidory podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem, dodajemy bazylię oraz płatki chili. Całość dodajemy do gotującego się bulionu, przyprawiamy do smaku solą oraz innymi ulubionymi dodatkami i zagęstnikami.

Kremowa zupa pomidorowa

Doskonała zupa na każda okazję. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, a co ważne, w takiej formie zupę można z powodzeniem podawać małym dzieciom. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki marchewkę oraz korzeń pietruszki. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę świeże pomidory bez skórki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie warzywa dodajemy do bulionu drobiowego, gotujemy przez około 15 minut. Na koniec całą zupę blendujemy, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Zupę krem można podawać posypaną z wierzchu parmezanem, z dodatkiem mozarelli, grzanek czosnkowych czy paluszków serowych. Więcej ciekawych przepisów na zupę pomidorową można znaleźć na stronie: https://zakochanewzupach.pl/tag/pomidorowa/ Jak widać tradycyjna pomidorowa może przybrać naprawdę ciekawe formy. Wszystko zależy bowiem od naszej wyobraźni oraz chęci do eksperymentowania w kuchni.

zdjęcie:sxc.hu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *