Zanim sięgniesz po przepis na kaczkę

Można śmiało rzecz, że jest to iście królewskie danie. Od zawsze kojarzy się z blichtrem i przepychem. Najwięksi panowie niegdyś mogli pozwolić sobie na to pyszne danie, całe szczęście dzisiaj kaczka z jabłkami to przysmak, którym rozpieścić swoje podniebienie właściwie może każdy z nas. Jeśli masz ochotę na inny niż zwykle niedzielny obiadek albo już teraz planujesz wyjątkowe danie w czasie świąt – wiedz, że kaczka sprawdzi się w tym zadaniu idealnie. Zanim jednak sięgniesz po sprawdzony przepis – zostań z nami i dowiedz się czegoś więcej na temat tego delikatnego mięsa, jak również jego przyrządzania.

Mięsko z kaczki w naszym kraju głównie pozyskiwane jest z kaczek hodowlanych. Dokładniej mówiąc są to typowe kaczki typu mięsnego lub ogólnoużytkowego. Możemy również dostać mięso z tak zwanych brojlerów, czyli mieszańców międzyrasowych i międzynarodowych, ale jak wiadomo ten typ mięsa jest niższego gatunku. Nie jest więc tak jak niegdyś, że jaką sobie sztukę upolowałeś, taką miałeś. Dzisiaj musimy liczyć na dostawy sklepowe, chyba że mamy tyle szczęścia, że znamy się z hodowcą i możemy po znajomości dostać co lepsze tuszki. Najlepsze to oczywiście te, które maja najwięcej mięsa. W tuszce kaczej największa ilość mięsa znajduje się w tułowiu – na to warto zwrócić uwagę przy zakupie całej kaczki, a taka będzie konieczna, jeśli daniem który masz zamiar przyrządzić jest w rzeczy samej kaczka z jabłkami.

Mięso kaczki charakteryzuje się tym, ze jest niezwykle delikatne. Jednak, jeśli mielibyśmy je porównać z mięsem innych ptaków, to wyróżnia się na tym tle przede wszystkim większą ilością tłuszczu. To ile tłuszczu będzie zawierała zakupiona przez ciebie kaczka, głównie zależy od ilości składu w paszach, którymi była karmiona. Bardziej tłuste jest mięso z piersi, ma ono też ciemniejszą barwę.

Jeśli chodzi o samo przyrządzanie kaczki, a szczególnie takiej wykwintnej potrawy jaką jest kaczka z jabłkami, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  1. Przyrządzając kaczkę po raz pierwszy nie korzystajmy ze skomplikowanych przepisów.
  2. Nie oszczędzajmy na zakupie dobrej jakości kaczki – przecież nie kupujemy jej na co dzień.
  3. Piersi z kaczki warto serwować w słodkich marynatach.
  4. Kaczka będzie krucha i przyjemna w smaku, jeśli odpowiednie dobierzesz czas i temperaturę jej przyrządzania.
  5. Mięso kaczki jest naprawdę tłuste, dlatego nie powinno się stosować do jej pieczenia dodatkowego tłuszczu.

Jeśli będziesz pamiętać o tych kilku ważnych zasadach, możesz mieć pewność, że twoja kaczka z jabłkami na pewno zachwyci wszystkich w trakcie najbliższych świąt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *